ANMELDELSE: “Anne Franks dagbog – grafisk noveller” af

Anne Franks dagbog - graphic diaryTitel: Anne Franks dagbog – grafisk novelle

Original titel: Anne Frank’s Diary: The Graphic Adaptation

Udgivelse: 20. september 2019 af Carlsen

Original udgivelse: 2. oktober 2018 af Penguin Books

Forfatter: Ari Folman

Illustrator: David Polonsky

Genre: Grafisk novelle

Min bedømmelse: ★★★★★

INFO FRA GOODREADS

ANNE FRANKS DAGBOG er et af de stærkeste vidnesbyrd om jødeforfølgelserne under 2. verdenskrig. Det er fortællingen om den purunge, jødiske pige, der må gå under jorden i Amsterdam i 1942 for at undgå nazisternes udrensning. På sin 13-års fødselsdag får hun en dagbog, og det bliver begyndelsen på denne gribende beretning om hendes families liv i skjul, hvor vi følger med i deres frygt, deres angst og håb frem til 1944, hvor de bliver angivet og deporteret.

MIN BEDØMMELSE

Bogen er modtager af Forlaget Carlsen, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket af forlaget og helt min egen.¨

Jeg var virkelig glad, da jeg modtog den grafiske udgave af Anne Franks Dagbog. Jeg har kun læst uddrag af den originale bog i folkeskolen, men har aldrig fået læst den fra ende til anden, på trods af at den står på min hylde. Men at få lov til at læse den i form af en grafisk novelle var helt perfekt, for jeg elsker bøger med illustrationer.

Historien om den jødiske pige, der er fanget med sin familie bag en reol i en bygning i Amsterdam fangede mig med det samme. Både på grund af den voldsomme historie og de fine illustrationer fra ukrainske David Polonskys hånd. Helt fantastiske tegninger, som giver bogen en grad af humor – forstå mig ret, den bliver ikke ‘sjov’, men den sætter kulør på den absurd triste historie om en forfærdelig skæbne i 40’ernes krigsramte verden. På et tidspunkt siger Anne f.eks.: ”Bare flyt ind i Baghuset, så taber du dig”. Denne lidt makabre kommentar er med til at gøre bogen minde trist.

Bogen fortæller ikke hele historien, blot uddrag. Det ville simpelthen have været for meget at få det hele med i illustreret version. Men den griber ned i vigtige dele, som stadig formår at give historien sammenhæng, synes jeg.

På mange måder er Anne Frank en karakter, jeg ikke bryder mig synderligt meget om. Hun er respektløs og vred og har svært ved at forstå alvoren i situationen. Men mens jeg sidder og tænker: ej et irriterende pigebarn, går det også op for mig, at det her er barsk virkelighed fra en tid, hvor der slet ikke er den viden om nazisternes grusomheder, som vi har i dag. Hun er bare en pige, der synes hendes familie er irriterende og har et crush på en sød fyr.

Så skammer jeg mig lidt. Men jeg synes netop, det siger noget om den velfortalte og -formidlede historie, som Folman og Polonsky får sammensat. Man glemmer, at det er virkeligt, men fokuserer på historiens plot. Og derfor ender jeg på den højeste rating.

Bogen er smuk udenpå og indeni. Selvom jeg ved, hvad historien ender med, så fastholdes jeg hele vejen gennem. Trods den korte længde på 152 sider i talebobler, tog det mig væsentlig længere tid at læse den, end det normalt ville tage. Der er nemlig så mange fine detaljer og finurlige illustrationer, der giver mig endnu mere lyst til at kigge videre. Jeg dvæler ved de flotte tegninger, og dét gør det til en unik læseoplevelse, der favner hele paletten af muligheder.

Se nogle af de smukke illustrationer:

Anne Franks dagbog – grafisk novelle er noget for dig, hvis:

   • Du er til grafiske noveller generelt – man skal kunne lide at læse historien i både tekst, tegninger og talebobler
   • Anden Verdenskrig har din interesse, også bare i mild grad. For der er ting, der er gode at vide om verdenshistorien på forhånd, når du læser den grafiske novelle. Der er som sagt ting, der ikke er illustreret.
   • Du er i teenagealderen eller ældre – dermed ikke sagt, at en læseglad ti-årig ikke vil få noget ud af novellen. Jeg havde været fan som barn.

  ★★★★★

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *