ANMELDELSE: “It Ends with Us” af Colleen Hoover

 

Titel: “It Ends with Us”

Udgivelse: 2. august 2016 af Atria Books

Forfatter: Colleen Hoover

Genre: New Adult

Min bedømmelse: ★★★★★

INFO FRA GOODREADS

SOMETIMES THE ONE WHO LOVES YOU IS THE ONE WHO HURTS YOU THE MOST

Lily hasn’t always had it easy, but that’s never stopped her from working hard for the life she wants. She’s come a long way from the small town in Maine where she grew up – she graduated from college, moved to Boston, and started her own business. So when she feels a spark with a gorgeous neurosurgeon named Ryle Kincaid, everything in Lily’s life suddenly seems almost too good to be true.

Ryle is assertive, stubborn, and maybe even a little arrogant. He’s also sensitive, brilliant, and has a total soft spot for Lily, but Ryle’s complete aversion to relationships is disturbing.

As questions about her new relationship overwhelm her, so do thoughts of Atlas Corrigan – her first love and a link to the past she left behind. He was her kindred spirit, her protector. When Atlas suddenly reappears, everything Lily has built with Ryle is threatened.

With this bold and deeply personal novel, Colleen Hoover delivers a heart-wrenching story that breaks exciting new ground for her as a writer. It Ends With Us is an unforgettable tale of love that comes at the ultimate price.

This book contains graphic scenes and very sensitive subject matter.

MIN BEDØMMELSE

Shit en bog. Jeg er fuldstændig blæst bagover. Colleen Hoover er en af mine yndlingsforfattere, og jeg sidder altid med åben mund når jeg har læst én af hendes bøger færdigt. Hun skriver i et helt vidunderligt sprog med de mest levende billeder. Jeg sværger, når jeg læser hendes bøger, ser jer alt for mig. Personerne, husene, byerne og de små scenarier der udspiller sig mellem personerne. Jeg forestiller mig endda, hvad der er i deres køleskaber – så godt skriver hun! Og hendes nyeste udgivelse ‘It Ends with Us” er altså ingen undtagelse. Jeg læste bogen på engelsk, men den kan snart købes på dansk hos Lovebooks, hvilket jeg anbefaler ALLE at gøre!

Bogen handler som sagt om Lily, der igennem sin barndom har været vidne til hustruvold. Gentagne gange slog og tæskede Lily’s far hendes mor, og en enkelt gang fik han også såret Lily selv fysisk. Bogen starter lige efter faderens begravelse. Lily’s mor havde spurgt om hun ville holde en tale, hvilket hun modvilligt gjorde. Hun var blevet bedt om at fortælle om de bedste sider af sin far. Så hun lod være med at sige noget. Hun stod der bare og kiggede ud over forsamlingen af sørgende mennesker. Hun har sat sig på en tagtop i Boston, hvor hun bor, og det er dér hun støder på Ryle.

Jeg er helt pjattet med Lily som person. Hun er fantastisk, specielt taget i betragtning af de ting hun har været gennem som barn. Hun drømmer om at åbne en blomsterforretning, men hun mener at det virker for påtaget, da hun har navnet “Lily Blooms”, oversat betyder det “blomstrende lilje”. Men det er hendes drøm, og efter en snak med Ryle den første aften på taget, ender det også med, at hun åbner den. I det halve år, der går fra de møder hinanden på taget til hun åbner butikken, krydser hun ingen veje med ham. Men, da hun uden anelse ansætter Ryles søster som assistent i butikken, vil skæbnen det, at de finder sammen.

Ryle er neurolog, og en meget dygtig én af slagsen. Derfor arbejder han rigtig meget, men han finder tid til Lily. Jeg blev hurtigt forelsket i ham og hans lyst efter Lily. Men der gemmer sig dystre ting i hans fortid, som i den grad påvirker hans nutidige jeg. Han har svært ved forholdet og det munder ud i nogle voldsomme episoder. Jeg fik enormt ondt af ham, og jeg har hele tiden en indre stemme, der siger: “han gør det jo ikke, fordi han er et dårligt menneske. Han gør det, fordi han går med så mange tragiske minder i hovedet”. Og det er præcis de tanker, Colleen Hoover forsøger at plante i vores hoveder, når vi læser.

“All humans make mistakes. What determines a person’s character aren’t the mistakes we make. It’s how we take those mistakes and turn them into lessons rather than excuses.”

Colleen Hoovers bøger er næsten altid bygget op på samme måde. Halvdelen af bogen er kapitler på hovedpersonens nutid, mens den anden halvdel enten er fra hovedpersonens fortid eller fra en anden person i bogens fortid. På en eller anden måde, optræder der næsten altid en forklarende fortidshistorie. Og jeg elsker den del af hendes bøger. Jeg elsker, når man undervejs i bogen forstår en persons fremtid, grundet deres fortid. Hoover har brugt samme model i “It Ends with Us”. Vi får nemlig også en stor indsigt i Lilys barndom/ungdom. Hvordan hun ser hendes far banke moderen og hvordan hun kryber til en ganske speciel metode, for at glemme volden.

Hun skriver breve til Ellen DeGeneres. Ikke breve, der bliver sent, men breve hun skriver i en slags dagbog, som om hun skriver til Ellen. Hun fortæller Ellen alt om sit liv og hvad der sker omkring hende. Nutids Lily har fundet seks fyldte notesbøger frem, med breve til Ellen, og hun begynder at læse dem. Hvad jeg elsker allermest ved disse breve, er da den hjemløse dreng, Atlas, begynder at være med. Atlas er en lidt ældre dreng, som “flytter ind” i et forladt hus ved siden af Lilys. Hun begynder at tage kontakt til ham, ved at give ham mad og anden form for hjælp. De begynder at sidde ved siden af hinanden i bussen og være sammen efter skole. Sammen ser de Ellens Talkshow, og griner af det. Igennem brevene mærker man, hvordan deres forhold udvikler sig.

“Imagine all the people you meet in your life. There are so many. They come in like waves, trickling in and out with the tide. Some waves are much bigger and make more of an impact than others. Sometimes the waves bring with them things from deep in the bottom of the sea and they leave those things tossed onto the shore. Imprints against the grains of sand that prove the waves had once been there, long after the tide recedes. That was what Atlas was telling me when he said “I love you.” He was letting me know that I was the biggest wave he’d ever come across. And I brought so much with me that my impressions would always be there, even when the tide rolled out.”

Atlas og Lily kommer enormt tætte på hinanden og han hjælper hende i de svære tider med en voldelig far. Hans mor har smidt ham ud hjemmefra, men da onklen i Boston pludselig kan tage ham til sig, flytter han dertil. Han lover hende at alting bliver bedre i Boston. Han lover hende, at lede efter hende. For hun er det bedste der nogensinde er sket for ham.

Da Lily er gammel nok, flytter hun selv til Boston. Men Atlas har aldrig vist sig igen. Hun begynder at lægge ham fra sig. Hun møder Ryle, åbner sin butik og har det faktisk rigtig godt. Og så sker det alligevel. Hun møder Atlas på en restaurant i byen, og ved slet ikke hvad hun skal gøre af sig selv. Atlas var hendes store kærlighed som ung, men hun er kommet videre. Eller er hun? Lad mig bare sige, at der sker ting og sager, og jeg er kæmpe fan. Hoover forstår virkelig at skrive de mest komplicerede og smukke forhold mellem mennesker.

Hvad jeg elsker ved “It Ends with Us” er bogens dybde. Der er på ingen måde tale om en let kærlighedsroman med uskyldige dramaer. Der er tale om et enormt samfundsrelevant og forfærdeligt emne; vold i hjemmet. Hoover formår at lade os forstå, hvorfor en kvinde ikke bare forlader sin voldelige mand. Hun laders os komme ind i den underdanige kvindes tanker, og vi får sympati med ham, der knytter næven og lader hende ryge i gulvet. Vi forstår, at alting er lettere sagt end gjort, og jeg tager hatten af for hendes enorme styrke. Colleen Hoover er selv vokset op i et voldeligt hjem, hvor hendes mor var stærk nok til at forlade sin mand. Siden har der aldrig været noget. Men det kræver langt mere vilje og styrke at forlade manden, frem for at blive hos ham og tage de slag, der følger med.’

“Preventing your heart from forgiving someone you love is actually a hell of a lot harder than simply forgiving them.”

Jeg er blæst bagover af begejstring over hendes skriveevner, og der er ingen tvivl om at bogen fortjener fem KÆMPE stjerner. Jeg tør slet ikke tænke på de kræfter, Hoover har lagt i denne bog, og jeg føler at bogen er en vigtig stemme i ligestillingsdebatten. Jeg ser mig selv som feminist, og drømmer om en dag, hvor kvinder og mænd har de samme rettigheder. Jeg drømmer om den dag, at undertrykte kvinder tør tage kampen op og kæmpe imod. Kæmpe imod de mænd, der tydeligvis ikke har forstået, at vi udelukkende er skilt af biologiske faktorer. Østrogen og testeteron har intet at gøre med vores lige rettigheder. Derfor bør folk læse en bog som denne. Forstå at mange kvinder er udsat for dette og at det kræver et enormt mod at komme ud af det. Jeg tager armene op for Colleen Hoover og beder jer alle om at læse hendes bøger. Hun er en sand heltinde.

★★★★★

2 thoughts on “ANMELDELSE: “It Ends with Us” af Colleen Hoover

    1. Du skal virkelig glæde dig! Colleen Hoover overvælder mig simpelthen gang for gang. “It Ends with Us” er virkelig et af hendes bedste værker. Så meget dybde! GLÆD DIG! 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *