ANMELDELSE: “The Rescue” af Nicholas Sparks

Titel: The Rescue

Udgivelse: 1. april 2000 af Grand Central Publishing

Forfatter: Nicholas Sparks

Genre: New Adult romance

Min bedømmelse: ★★★★★

INFO FRA GOODREADS

When confronted by raging fires or deadly accidents, volunteer fireman Taylor McAden feels compelled to take terrifying risks to save lives. But there is one leap of faith Taylor can’t bring himself to make: he can’t fall in love. For all his adult years, Taylor has sought out women who need to be rescued, women he leaves as soon as their crisis is over and the relationship starts to become truly intimate. When a raging storm hits his small Southern town, single mother Denise Holton’s car skids off the road. The young mom is with her four-year-old son Kyle, a boy with severe learning disabilities and for whom she has sacrificed everything. Taylor McAden finds her unconscious and bleeding, but does not find Kyle. When Denise wakes, the chilling truth becomes clear to both of them: Kyle is gone. During the search for Kyle, the connection between Taylor and Denise takes root. Taylor doesn’t know that this rescue will be different from all the others, demanding far more than raw physical courage. It will lead him to the possibility of his own rescue from a life lived without love and will require him to open doors to his past that were slammed shut by pain. This rescue will dare him to live life to the fullest by daring to love.

MIN BEDØMMELSE

Jeg har et ganske særligt forhold til Nicholas Sparks. Han var nemlig den første forfatter, hvis bøger, jeg læste på engelsk. Det hele startede med “The Last Song”, som jeg købte i 2010 i USA, efter at have set filmen. Jeg fandt en helt fantastisk boghandel i New York, hvor jeg endte med at købe både “Dear John” og “The Last Song”. Jeg har senere fundet ud af, at den fantastiske boghandel jeg besøgte var Barnes and Noble…. Så uvidende jeg var 😉 Ikke desto mindre elskede jeg bøgerne, og startede stille og roligt en samling af Nicholas Sparks bøger. Jeg husker stadig, da jeg læste “The Choice”, som dengang ikke var filmatiseret endnu. Det var første gange jeg læste noget på engelsk, hvor jeg ikke kendte historien i forvejen. Stor dag. Nicholas Sparks har altså på sin vis været medvirkende til min store passion for litteratur. Jeg har læst siden jeg var helt lille, men det var omkring 2010, jeg for alvor begyndte at samle på bøger.

Men det skal ikke handle om Nicholas Sparks og min begyndelse som bibliofil. Nej, det skal handle om “The Rescue”, som jeg virkelig elskede. Som i virkelig.

Jeg har altid en Nicholas Sparks bog med på sommerferie, det er lidt som en tak til ham. Så jeg ikke glemmer ham, blandt alle de nye udgivelser. Men for to år siden læste jeg “True Believer”, som virkelig fik mig til at tvivle på ham. Jeg var slet ikke fanget af bogen, den var alt for langtrukken og kedelig, og jeg følte virkelige at Nicholas svigtede mig. Så jeg tøvede noget med at læse flere af hans bøger, indtil i år, hvor jeg igen besluttede mig for at medbringe en Sparks bog på min sommerferie.

Jeg blev så lettet, da jeg allerede fra side ét var hooked. Bogen er fænomenal intet andet. Jeg har siden lært, at netop “The Rescue” var den første af Sparks’ bøger, der kom på New York Times Bestsellerliste. Forståeligt.

“You’re going to come across people in your life who will say all the right words at all the right times. But in the end, it’s always their actions you should judge them by. It’s actions, not words, that matter.” 

For det første er det nogle helt fantastiske karakterer vi møder i bogen. Der er Denise, som er ung og har viet hele sit liv til sønnen Kyle, som har talevanskeligheder. Hun sidder stramt i det og må næsten hver aften arbejde på en diner i byen, mens Kyle sover i et rum bagved. Jeg er vild med hendes viljestyrke, som man i høj grad fornemmer gennem bogen. Hun er stærk og klynker ikke over hendes liv, selvom det kunne have set meget anderledes ud, havde hun ikke fået Kyle, eller havde Kyle i det mindste ikke de problemer. Hun tager sig af ham og jeg beundrer virkelig hendes sind.

Kyle er noget af det sødeste, jeg nogensinde har læst. Han udvikler ikke sit sprog ret hurtigt, og er altid blevet undersøgt for alverdens sygdomme. For virkelig at forstår, hans vanskeligheder, er alle hans ord og sætninger skrevet i et uforståeligt barnesprog. I parentes står så den egnetlige betydning eller omvendt. Det giver bogen en enorm uskyldighed, samt en medforståelse, som ikke kunne være forklaret bedre. Man kan endda høre den søde barnestemme for sig.

“C’mon, guys,” he said. “Let’s go inside.” (C’mon, guys. Wess go issite).

Og så er det Taylor. Søde, rare Taylor, som bærer rundt på en tung bagage. Taylor er frivillig brandmand og det er sådan Denise og Taylor møder hinanden. Nemlig helt i starten af bogen, hvor Denise kører galt og Kyle stikker af. Jeg tror ikke jeg spoiler noget for nogen der gerne vil læse bogen, når jeg siger at der selvfølgelig opstår en romance mellem Taylor og Denise. Det giver ret hurtigt sig selv. Jeg tror faktisk endda det måske står på bagsiden af bogen. Taylor bekæmper nogle stærke dæmoner fra fortiden, som afholder ham fra at blive seriøs med nogen. Jeg kan lide Taylor ret hurtigt, og jeg føler virkelig med ham. Han tror ikke på, at han er god nok, når det kommer til stykket, og det er synd. Jeg er vild med den måde han opfører sig overfor Kyle, og man føler al den glæde komme ud gennem bogen. Selvom Taylor gør dumme ting, så bliver jeg ved med at holde af ham igennem bogen.

Sparks har generelt en evne til at skrive de mest fantastiske mandlige hovedroller og sidekarakterer. For med Taylor følger Mitch, som han altid har kendt. Mitch er også frivillig brandmand, men har både kone og børn. Jeg tror faktisk, at Mitch og Kyle er mine yndlingskarakterer i “The Rescue”. Mitch er helt fantastisk og har en kæmpe realitetssans.

Det der er med alle Sparks’ bøger er, at de kører efter samme opbygning. Vi lærer alle karakterne at kende på overflade til at starte med. En kort præsentation af de vigtige roller i historien. Så opstår der en romance af en art. Vi kommer under huden på mindst én af karakterne og hører nogle hemmeligheder. Hemmeligheder som former dem som de karakterer de er. Så sker der et brud. Der er uvenskab og uforståelighed i luften. Alle er sårede, og det er ofte den ene der sårer den anden, i troen om, at personen ellers vil komme til at såre den anden alligevel. Så sker der noget tragisk. En ulykke, et dødsfald eller lignende. Vi taler i hvert fald Point of no return, hvor det er alt eller intet. Efter tragedien opstår der harmoni igen. Pakket ind i ulykkelighed, bliver diverse karakterer venner igen og vi lærer for alvor karakterne at kende og elsker dem. Epilogen er som oftest et kig ind i fremtiden, hvor vores kære hovedpersoner har fået et godt liv. Og så slutter bogen.

“I don’t want to lose you.’ His voice almost a whisper. Seeing his haggard expression, she took his hand and squeezed it, then reluctantly let it go. She could feel the tears again, and she fought them back. ‘But you don’t want to keep me, either, do you?’ To that, he had no response.” 

The Rescue er på mange måder bygget op omkring samme model. Men ikke helt. For det første er karakterne i denne bog ikke helt som andre karakterer, han har skrevet. Og desuden starter bogen med en ulykke. Det har jeg aldrig oplevet i en Sparks bog før, og det var en god start. Jeg havde efter ulykken svært ved at regne ud, hvad der videre ville ske i bogen. Ville det kun være rosenrød kærlighed? Det var svært at sige. Selvfølgelig opstår der en tragedie. Og en rigtig slem en af slagsen, som virkelig gav mig gåsehud og tårer i øjnene. Lad mig sige, jeg var glad for, at jeg lå ved poolen med solbriller på, de skjulte i det mindste mine røde øjne.

Karakterne i “The Rescue” er voksne, hvilket gør sig gældende for mange Sparks romaner. Det samme ses i “Safe Haven”, “The Choice”, “True Believer” og “The Lucky One”. I stedet er der børn til stede, som giver bøgerne en anden mulighed og en retning at gå i. I nogle af de andre, typisk dem, der har fanget de yngre læsere, som “The Last Song”, “The Notebook”, “Dear John” og “A Walk to Remember” er det unge mennesker, der optager hovedrollerne. Jeg ser fantastiske ting og muligheder ved begge former. Mine favoritter må være “Safe Haven”, “A Walkt to Remember” og nu “The Rescue”. Men det er svært at vælge, for alle hans bøger (altså pånær “True Believer”) er nogle helt fantastiske værker, som jeg har så kært.

Jeg vil 100% anbefale “The Rescue”, og den fortjener i aller højeste grad de fem stjerner, jeg har givet den. Både fordi den gav mig troen på Sparks tilbage, men også fordi historien er helt fantastisk. Hvis du normalt ikke læser på engelsk, er Sparks et super bud på en god begynder bog på engelsk. Hans sprog er letforståeligt og enkelt. Dog vil jeg nok anbefale at man starter med enten “The Notebook”, “Dear John” eller “The Last Song”, som er de bøger, der er lettest at finde rundt i.

★★★★★

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *