En tanke om: E-bøger

Jeg kan huske, at jeg gik i folkeskole, da iPaden begyndte at komme frem. Min dansklærer tog en snak med os; ville vi mon blive ved med at læse fysiske bøger? For flere steder rygtedes det jo, at de ville dø – tabletten ville sejre.

Det er over ti år siden nu, og jeg har stadig en propfyldt bogreol. Sandt. Jeg har en Amazon Kindle nu, den var jeg meget glad for at have, da jeg rejste rundt i Asien tilbage i 2016. Jeg har også haft en iPad og jeg har haft iPhone i forskellige modeller, siden jeg gik i 10. klasse. Men min bogreol bliver ikke skiftet ud med de elektroniske devices foreløbigt. Der er stadig ikke noget bedre end duften af en ny bog.

Men, jeg er absout ikke hellig. 

For et par år siden opdagede jeg for alvor lydbøgernes magi. På det tidspunkt havde jeg sabbatår og arbejdede på Pilgrims lager. Det var gode penge, men lange dage. Så jeg begyndte at lytte til lydbøger for at få tiden til at gå og blev ret glad for det.  På den måde fik jeg “læst” dobbelt så mange bøger i den periode, da jeg kunne lytte til én bog par arbejde og læse en anden, i fysisk form, når jeg kom hjem.

E-bøgerne havde jeg endnu ikke fundet fidusen i. Hvorfor dog købe en bog, som man alligevel skal bruge tid på at læse, bare online? Så ville jeg da 100 gange hellere læse den i form af en lækker hardback eller en god paperback. Vende siderne manuelt.

For et par dage siden opdagede jeg, at jeg med mit Saxo Premium medlemsskab kunne streame bøger – både som e- og lydbøger. (Det er altså ikke reklame det her. Jeg betaler selv for mit medlemsskab, jeg blev bare så begejstret). Jeg sad i vores sommerhus og havde kun taget to bøger med. Derfor var det oplagt at læse en bog på min telefon. Jeg valgte at læse “Jeg løber” af Anders Legarth Schmidt – den kan du se min anmeldelse af her.

Det fik mig til at tænke, at der faktisk er fordele ved e-bøger, som jeg ikke har set før. Her kommer både fordele og ulemper ved de digitale bøger i forhold til de fysiske.

FORDELE:

  • Det er virkelig, virkelig nemt. Altså ét klik, og så har du bogen. Det er jo for vildt. Det gør det hele en del nemmere, når man bare MÅ have en bog og ikke kan vente på, at den bliver sendt med Post Nord og kommer frem fire år efter. Ej, det er måske overdrevet. Men det føles bare altid som om, der går meget længe, når man skal vente på en bog.
  • Man kan ligge i sin seng om aftenen i mørket og stadig læse, fordi skærmen lyser op. På den måde generer man ikke andre med tændt lys. Og så er det ikke helt så besværligt at holde de oppe og læse, som når man er i gang med Harry Potter og Fønixordenen i Hardback. Den gør ondt!
  • Det føles som om, man læser bogen meget hurtigere. For det er nemt lige at bladre gennem telefonen eller iPaden. Siderne flyver nærmest bare forbi.
  • Man kan have bogen med sig overalt. En uforudset bilkø? Mange mennesker ved lægen? Intet problem, jeg har min bog!
  • Bonus: For os nærsynede er det perfekt. Vi behøver ikke at rykke bogen tættere på, vi kan bare zoome ind – G E N I A L T!

ULEMPER:

  • Det er bare ikke det samme at udvælge bogen, når det ikke er i et fysisk bibliotek. Og det er bestemt ikke det samme, når man er færdig. Der mangler lidt den fysiske del i at tage en bog ud af reolen og putte den tilbage igen – nu med knækket ryg og kærlighed.
  • Man bliver lettere distraheret. Så popper der en besked op på Messenger, den løber tør for strøm og man kunne jo lige så godt tjekke Instagram, når nu man lige sad med telefonen. Dette gør sig selvfølgelig ikke gældende med en Kindle.
  • Din skærmtid stiger absurd meget. Det ser hverken godt ud i beregningerne eller er godt for dit hoved, når det kommer til stykket. Vi har alle godt af lige at lægge mobilen og de andre elektroniske ting fra os en gang imellem.
  • Ingen forventningsglæde. Lige så frygteligt det er at gå og vente på en bog, lige så fantastisk er det, når man endelig har bogen i hånden og bare må læse den med det samme. Det er for let med e-bøger.

Jeg foretrækker stadig de fysiske bøger, ingen tvivl om det. Men jeg har fået øjnene op for både e- og lydbøger nu, og jeg kan sagtens forestille mig en gang imellem at løse min læsetrang på den måde.

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *