En tanke om (og anbefaling af): nonfiktion

Jeg har stort set altid læst bøger, stort set i alle genrer. Når folk spørger mig, hvad jeg læser, plejer jeg at svare: alt andet end krimier.

Og det er sandt, for jeg har læst alt andet end krimier. Fantasy, centemporaries, young adult, new adult, noveller, thrillers, biografier, klassikere, grafiske noceller, børnebøger, sci-fi, dystopi og nonfiktion. Jeg nærmede mig endda krimi-genren en smule, da jeg sidste år læste “Echo Ridge” af Karen M. McManus.

Men når jeg tager et kig i min bogreol og den digitale af slagsen på Goodreads, så er der en stor overvægt af skønlitteratur. Sidste år læste jeg to gange nonfiktion. I 2018 læste jeg udelukkende skønlitteratur.

2020 har allerede vist sig fra en virkelig underlig side med både en stress-sygemelding og coronakrise. Og så ser min boghylde på Goodreads en hel del anderledes ud i år.

Jeg har læst fire bøger indtil videre.  Tre gange nonfiktion, én gang autofiktion. Ja ja, bevares, jeg er så netop i gang med at genlæse Harry Potter and the Goblet of Fire for Gud ved hvilken gang.

Og det fik mig til at tænke. Hvorfor overvejer jeg sjældent nonfiktion? Hvorfor griber jeg altid ud efter en god fantasyroman eller pladderromantik? For et par år siden delte jeg mine tanker om skønlitteratur – det kan du læse her. Jeg knuselsker skønlitteratur, og jeg ved næsten ikke noget bedre end at begrave næsen i et nyt, opdigtet univers.

Men med mine første par læseoplevelser i 2020 er jeg altså også blevet større fan af nonfiktion. Virkeligheden kan faktisk noget, og jeg er ret vild med følelsen af at blive klogere på noget, som jeg ellers ikke vidste ret meget om.  Men jeg tror på, at det, for mange af os bogorme, ikke er førstevalg. Jeg tror på at Harry Potter og Hunger Games ofte vinder, når næste læseoplevelse skal vælges. Sådan behøver det ikke at være.

Derfor har jeg sat mig for personligt at læse meget mere nonfiktion, og måske jeg også kan hjælpe dig lidt på vej. Her kommer i hvert fald anbefalinger af noget af den nonfiktion, jeg allerede har læst og elsket:

Skyggebokser: Fortællinger fra kanten af New YorkSkyggebokser af Sara Maria Glanowski

Sara Maria Glanowski rejser i Skyggebokser ind i hjertet af den amerikanske drøm. En unik fortælling om aktuelle temaer i USA fortalt fra fascinerende og lukkede miljøer i New York. Vi er med inde i en af verdens ældste bokseklubber — helt inde i ringen med sved og blod og adrenalin. Vi er med på gaden med politi og copwatchers. Vi er i hælene — og under huden — på en skinhead, der prøver at genopfinde sig selv efter en fængselsdom. En rørende og voldsom bog om race, køn og ulighed. Men lige så meget om det at være menneske. Om at opsøge og forlade fællesskaber. Kæmpe mod mørket, udenfor og indeni. Og om den evige jagt på at skabe sig selv.

Skyggebokser gjorde mig meget klogere på USA og de mørkesider som New York særligt gemmer på. Jeg vidste intet om kvindeboksning og “copwatchers” og det var et interessant indblik. Og så er Sara Maria Glanowski journalist og skriver ufatteligt godt, så man flyver faktisk gennem bogen. Den har min varmeste anbefaling!

 

I'll Be There for You: The One about FriendsI’ll be there for you af Kelsey Miller

When Friends debuted in 1994, no one anticipated the sensation it would become. Through its decade-long run, the show maintained an uncanny connection to its audience, who saw it both as a reflection of their own lives and an aspirational escape from reality. I’ll Be There for You is a deep dive into Friends history and lore, exploring all aspects of the show, from its unlikely origins to the societal conditions that amplified its success. Journalist and pop culture expert Kelsey Miller relives the show’s most powerful moments, sheds light on its sometimes dated and problematic elements and examines the worldwide trends that Friends catalyzed, from contemporary coffee culture to the wildly popular ’90s haircut The Rachel. I’ll Be There for You is not only for fans of the series, but for anyone who’s ever wondered what it is about this show—and television comedy—that resonates so powerfully.

Jeg er ret stor Friends-fan. Faktisk har jeg set hele serien langt over 20 gange og kan enhver replik, enhver dating-historik og enhver Thanksgiving-middag. Så jeg var nødt til at læse “I’ll be there for you”, som fortæller historien om, hvorfor Friends blev så populær samt skjulte facts om både producerne, forfatteren bag og skuespillerne. Mega interessant indblik, som nok mest er en must-read for fans af tv-serien. Men helt ærlig, hvem er ikke lidt det?

 

Se mor, jeg danserSe mor, jeg danser af Puk Elgård

Der findes en ulykkelig hændelse i min familie, som blev begravet i tavshed. Det har betydet, at jeg i perioder har været lammet af angst, og jeg har haft svært ved at forstå og tilgive de valg, mine forældre traf. Men jeg har altid været fast besluttet på at vælge min egen vej. Derfor vil jeg gennemføre fire dages indianerritualer på et øde og helligt sted i New Mexico. Under trommedans og fuldmåne kommer minderne krybende frem, og pludselig er jeg tættere på tragedien end nogensinde før.

Jeg er ret vild med Puk Elgård. Hun er så ligefrem og megasej til sit arbejde, fordi hun har en oprigtig nysgerrighed på andre mennesker. Der er garanti for smil, når man ser hendes stories på Instagram, og jeg er vild med at se hende som vært i Go’ Morgen Danmark. Men – jeg vidste også godt, at der gemte sig en hård barndom på mange måder, bag hendes flippede ydre. Derfor var jeg også nødt til at læse hendes bog om at være på indianer-retreat og få en føling med sig selv på en helt ny måde. Bogen skifter mellem oplevelserne med indianerritualerne og historier fra barn- og ungdom samt det voksenliv, der er så påvirket af det. Derfor sniger “Se mor, jeg danser” sig også lidt væk fra biografi-genren, da man får et unikt indblik i en indianerverden, som jeg i hvert fald ikke vidste ret meget om!

 

Seriously... I'm KiddingSeriously… I’m Kidding

“Sometimes the greatest things are the most embarrassing.” Ellen Degeneres’ winning, upbeat candor has made her show one of the most popular, resilient and honored daytime shows on the air. (To date, it has won no fewer than 31 Emmys.) Seriously… I’m Kidding, Degeneres’ first book in eight years, brings us up to date about the life of a kindhearted woman who bowed out of American Idol because she didn’t want to be mean. Lively; hilarious; often sweetly poignant.

Det er en del år siden, jeg læste Ellen Degeneres’ bog “Seriously… I’m Kidding”, men jeg husker stadig tydeligt, hvor helt fantastisk, den var. Lad os være ærlige, det er ikke så ofte igen, man skraldgriner, når man læser. Jeg smiler og ler af og til, men her kunne jeg simpelthen ikke lade være med at grine højlydt! Nonfiktion – ja, det er det, og man vil ikke kunne kalde det en decideret biografi. Den handler om alt mellem himmel og jord, og den er megasjov. Det kan nonfiktion nemlig også være!

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *