Favoritter i litteraturens verden (del 1)

Hvilken er din yndlingsbog? Vi får ofte spørgsmålet og det er altid lige umuligt at svare på. Groft sagt, kan det oversættes til at vælge et yndlingsbarn. Næsten.

Men, der er selvfølgelig nogle bøger, der sætter større spor og flere tanker igang, end andre. Det er bøger, som har haft en enorm betydning, bøger som jeg ikke har kunnet slippe og bøger, der fortjener langt mere end fem stjerner. Nogle er barndomsfavoritter andre er nylige favoritter, men alle har de en betydning i mit liv. Men, fordi jeg eeeeeelsker bøger, så der er mange favoritter, og jeg tager derfor lidt af gangen.

HARRY POTTER af J.K. Rowling

Harry Potter bøgerne har altid været en stor del af mit liv, og jeg læste den første Harry Potter bog, da jeg som seks-årig modtog paperbackudgaven af Gyldendals bogklub. Siden har jeg slugt bøgerne råt, ja faktisk flere gange. Så sent som i dag, færdiglæste jeg “Harry Potter and the Philosopher’s Stone” for jeg ved ikke hvilken gang, og jeg elskede min genlæsning lige så meget, som jeg har gjort de andre gange, jeg har læst den. Jeg elsker historien, som handler om så meget mere end magi og hokus pokus. Den handler om venskab, kærlighed, tillid og fællesskab. Og ja, man kan læse bøgerne uanset alder. Harry Potter slår aldrig fejl.

LORD OF THE FLIES af William Golding

Relateret billede

Lord of the Flies, eller på dansk “Fluernes herre” er min absolut yndlingsklassiker. Den er enormt god, virkelig vigtig og meget relevant for samfundet, også i dag. Bogen er fra 1954, og alligevel kan vi lære af bogen i dag, 63 år senere. Jeg læste faktisk bogen i 8. klasse som en del af danskundervisningen. Og, selvom jeg altid har elsket at læse, så er det bare som om, at tvungne bøger i folkeskolen altid er dårlige. Lige indtil jeg læste Fluernes herre. (Ej, der er også En-to-tre-NU! af Jesper Wung-sung også). Men Fluernes herre er bare så spændende. Både fordi det er interessant at læse hvordan de unge drenge overlever på øen rent praktisk, men også interessant at høre, hvordan de overlever som gruppe OG individer. Klar anbefaling.

 

 

 

IT ENDS WITH US af Colleen Hoover

Oplevelsen af at læse en bog, der giver dig kuldegysninger. Sådan en bog er “It Ends With us”. Colleen Hoover er virkelig en af mine yndlingsforfattere og hun er sindsygt dygtig til at formidle nogle situationer og levemåder, som er virkelighed for mange mennesker. It Ends with Us handler om vold i familien, og det bliver beskrevet så detaljeret og uhyggeligt, og jeg er slet ikke i tvivl om, at det rent faktisk er sådan, det foregår. Colleen Hoover er selv vokset op i en familie, hvor faderen var voldelig, og derfor ved hun, hvilket tanker, der går igennem hovedet, når man er vidne til noget så forfærdeligt. Noget af det, Hoover kan, er at koble fortid og nutid, så det hele giver mening. Og i denne bog, får man altså kuldegysninger af det. For det er ganske forfærdeligt. Jeg glemmer aldrig denne bog. Jeg har anmeldt bogen her på bloggen, og du kan læse min fulde anmeldelse her.

A MONSTER CALLS af Patrick Ness

A Monster Calls er en bog, jeg læste for meget kort tid siden, men som allerede nu er en af mine favoritter. Den er enormt smukt, meget rørende og helt vildt god. Jeg har svært ved helt at sætte ord på, hvorfor den er så speciel, men den kan virkelig noget. Med sine tunge, dog ægte sandheder og en frygtelig erkendelse af, at alle mennesker ikke er lige gode. Mest af alt, at man ikke må lyve for sig selv, for den frygtelige sandhed skal nok finde frem til lyset til sidst og så er det kun endnu sværere at acceptere. Hvis du vil vide mere om, hvorfor A Monster Calls fortjener langt mere end fem stjerner, så læs med her.

 

Det var fire ud af mange favoritter, og der kommer flere. Men, disse bøger har en fast plads i mit hjerte og måske jeg har inspireret dig til at læse én af dem? Det er i hvert fald fantastiske bøger, som alle bør læse.

 

2 thoughts on “Favoritter i litteraturens verden (del 1)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *