B O G F E B E R

~ en virus, der ikke kan kureres ~

Genlæsning af bøger – for eller i mod?

Skal jeg læse en ny, spændende, endnu uudforsket bog? Eller skal jeg lige læse en bog igen, som jeg har læst et hav af gange, men ved jeg vil elske? Det er det evigt svære valg.

Så sent som den anden dag stod jeg og skulle vælge en ny bog at læse. Jeg havde fat i et hav af bøger, som jeg længe har haft lyst til at læse, men mine øjne blev ved med at fare hen på Harry Potter bøgene. Jeg har læst hele Harry Potter serien tre gange og den første bog flere gange end jeg kan tælle. Alligevel fik jeg sådan lyst til at læse “Harry Potter and the Philosopher’s Stone” igen.


Jeg har intet i mod at læse en bog, jeg allerede har læst én eller flere gange, igen. Men, hvorfor er det så fedt eller ufedt at læse den samme bog igen? Jeg har opsat nogle punkter for og i mod at læse en gammel bog igen og igen:

 

FOR

Du ved at du vil elske bogen, for helt ærligt, ellers ville du jo ikke have valgt at læse den igen. Det er garanteret en bog der har haft en stor betydning for dig eller som du ikke kan få ud af hovedet. Måske er det fordi du husker, at du elskede bogen, men faktisk ikke helt husker plottet.

Det er også en god forberedelse inden en ny udgivelse. Der går som regel et år mellem bogudgivelser, og det kan derfor være svært at huske, hvad der skete i bogen. Det er træls at læse bog nummer to i en serie, hvis man faktisk er lidt i tvivl om hvem personerne er. Derfor kan det være rigtig fint lige at læse den seneste bog i serien, for virkelig at være klar.

Du kommer til at kende bogen ind og ud, hvilket er ret fedt. Alle kan spørge dig ind til bogen, og du kan svare på alt. Og det bedste er, at man altid opdager nye ting i en bog, man har læst mange gange før. Det er bestemt ikke skidt at være ekspert i en bestemt bog eller serie.

 

I MOD

Du kan huske forkert. Nogle gange husker man en bog meget bedre end den er. Nogle bøger passer til en bestemt aldersgruppe, og nogle bøger kunne jeg godt lide da jeg var 12, men måske ikke så meget nu, da jeg er 21. Jeg husker Twilight bøgerne som helt fantastiske, men jeg har ikke tænkt mig at læse dem igen, da jeg er ret sikker på, at jeg bliver skuffet, hvis jeg læser dem igen. Nogle bøger skal bare kun læses én gang.

Desuden kan det gå hen og blive lidt kedeligt, at læse den samme bog igen. Når man allerede kender historien, er det måske ikke så spændende at læse alle detaljerne igen. Lange beskrivelser og passager er bare ikke altid lige interessante anden gang.

Værst af alt, er der bare SÅ mange andre bøger at læse. Det kan virke dumt at læse en bog igen, når der står godt 100 bøger i reolen, der endnu ikke er blevet læst. Derfor er det sjældent, at jeg genlæser en bog. Ja, jeg læser Harry Potter hvert år, men det føles alligevel som en ny, lykkelig følelse hver gang.

 

Uanset om du genlæser bøger, eller altid går efter en ny historie, så læs hvad du elsker. En god læseoplevelse, behøver ikke at være en ny oplevelse 🙂

3 Kommentarer

  1. Der er ingen tvivl om at jeg elsker at genlæse bøger. Jeg er nået til det punkt, hvor jeg ikke længere kan finde nye film, så jeg genser film. Det synes jeg ikke helt er det samme, men hellere gense eller genlæse en god bog, for den ved man ikke skuffer.

  2. Hvis man alligevel skal læse Harry Potter en gang mere (og det skal man jo!), kan man ligeså godt følge med pigerne bag “Harry Pottcast” (http://aasr.dk/harry-pottcast/). De læser et kapitel om ugen og diskuterer det indgående i et podcast-afsnit efterfølgende. Meget interessant lytning! Det går selvfølgelig lidt langsomt, men det er alligevel ret hyggeligt at følges med nogen.

    http://litcomprime.com

    • Det lyder spændende! Det vil jeg helt sikkert lige se på (eller høre sådan set). For du har ret, men skal jo læse Harry Potter igen 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.

*

© 2020 B O G F E B E R

Tema af Anders NorenOp ↑