Mine favoritbøger i 2020

2020.

What a year.

En lille, lækker coronapandemi, alt for meget tid på hjemmekontoret, en stresssygemelding og afslutning på praktik. Men også så mange skønne gåture i naturen, dejlige mennesker, færdiggørelse af min uddannelse (altså næsten, forsvaret var 4. januar i år) og en freelanceansættelse hos TV 2 Fyn.

Og så bøger. Nogle rigtig dejlige bøger.

Men af alle de årsager, listet ovenover, har jeg ikke læst nær så mange bøger, som jeg normalt ville gøre. For mens mange var hjemsendt med masser af tid, brugte jeg hele min hjemsendelse på først at blive i stand til at gøre noget mere end to timer om dagen, hvorefter jeg arbejdede fuld tid igen. Alligevel har jeg læst nok til at udvælge ti bøger, som var lidt bedre end de andre, og jeg kom i mål med mit læsemål på Goodreads.

Her lister jeg mine ti favoritbøger i vilkårlig rækkefølge:

Ravnenes hvisken 2 af Malene Sølvsten

Ravnenes hvisken (Ravnenes hvisken, #2)

Jeg har læst den fantastisk serie om nordisk mytologi over flere år. Det har dog ikke gjort den mindre god, tværtimod. Jeg har storelsket alle tre bøger. I 2020 læste jeg Ravnenes hvisken 2, hvor historien for alvor tager fart. Anne begynder at besøge andre verdener, hun udvikler sig absurd som karakter og vi møder flere karakterer, som får en stor betydning for resten af serien.

Derfor er den på top ti-listen: Bogen foregår i et højt tempo, er fyldt med action og med helt fantastiske karakterer, som man virkelig kommer til at holde af.

Du kan lide bogen, hvis:

 • Du allerede har læst Ravnenes hvisken et (duh)
 • Du er vild med nordisk mytologi og overnaturlige kræfter
 • Du ikke har noget mod flotte, fiktive fyre

Læs mere om Ravnenes hvisken ved at klikke her.

Syng levende og døde syng af Jesmyn Ward

Syng levende og døde, syng

Syng levende og døde syng har jeg længe haft mine øjne rettet mod længe, fordi jeg simpelthen er så vild med forsiden. Da jegfandt den på tilbud til en flad halvtredser, måtte jeg derfor have den med mig hjem. Og det var heldigt. Bogen er ekstremt velskrevet, og selvom tempoet ikke er særlig højt, eller der som sådan sker den vildeste udvikling i plottet, så er den alvorlig og dyb, og det gjorde det til en fantastisk læseoplevelse. Den er meget anderledes fra det, jeg før har læst, men fik mig til at tænke. Og jeg sætter stor pris på bøger, der får mig til at tænke mere over livet og de ting, man skal være taknemmelig for.

Derfor er den på top ti-listen: Den tager fat i vigtige temaer, er ekstremt velskrevet og fik mig til at fælde en tåre eller to.

Du kan lide bogen, hvis:

 • Du er glad for historisk fiktion
 • Du leder efter dybere romaner med store tematikker
 • Du kan klare sørgelige slutninger, så er det sagt

Læs mere om Syng levende og døde syng ved at klikke her.

Call Me by Your Name af André Aciman

Call Me By Your Name (Call Me By Your Name, #1)Åh en elsket bog. Jeg havde hørt SÅ mange gode ting om Call Me by Your Name, og den levede 100000 procent op til hypen. Jeg blev fuldstændig opslugt af den fineste romance mellem Oliver og Elio, der blomstrede i smukkeste Italien, som man både kan smage, dufte og mærke gennem siderne. Jeg var fanget af den anderledes kærlighedshistorie, som faktisk næsten ikke handler om noget, men alligevel rammer plet.

Derfor er den på top ti-listen: Hverdagsromantik på højeste niveau, skrevet i et lavt tempo, som bare passer til historien. Og så Oliver og Elio. Altså.

Du kan lide bogen, hvis:

 • Du elsker ægte pladderromantik
 • Du bliver forelsket i skønne sommerromaner
 • Du kan lide bøger med lidt mere intellektuel skrivestil 

Læs mere om Call Me by Your Name ved at klikke her eller læse min anmeldelse her.

En ufrivillig backpackers bekendelser af Ditte Svane

Det er ingen hemmelighed, at lige nøjagtig den her bog betyder lidt mere for mig i de fleste. Jeg var betalæser på bogen i sinEn Ufrivillig backpackers bekendelserspæde start, da den er skrevet af min højskolelærer Ditte. Men ikke kun derfor ender jeg med at give bogen fem stjerner, for jeg er faktisk ret ærlig i mine anmeldelser. Bogen rammer lige ned i at være 25 år og gå med nogle tanker om livet og hverdagen. Præcis det er tilfældet for den ikke navngivne hovedperson i bogen, som bakser lidt med tanken om børn, familie og voksenlivet. Derfor bliver hun efterladt af sin kæreste i Australien og må ud på en større tur rundt i Australien for at finde sig selv og sin fremtid. Den fangede mig hele vejen både første, anden og tredje gang, jeg læste den.

Derfor er den på top ti-listen: Bogen rammer plet i virkeligheden, giver et sjovt indblik i Australien og er så genkendelig, at det næsten gør ondt. Og så er den oven i købet sjov.

Du kan lide bogen, hvis:

 • Du er til humor i litteraturen
 • Du kan lide rejsebøger, hvor du får serveret en del af en anden kultur
 • Du også føler, at det hele er lidt uoverskueligt en gang imellem

Du kan læse mere om En ufrivillig backpackers bekendelser ved at klikke her.

When We Collided af Emery Lord

When We Collided

Jeg havde ikke de store forventninger til When We Collided, så det overraskede mig, hvor meget dybere bogen var, end jeghavde regnet med. Bogen griber fat i psykisk helbred, og det finder jeg ret interessant i den her sammenhæng. Det er nemlig ikke fokus i bogen, det er en sidenote, som viser sig at få betydning for plottet. Den er simpelthen så sød og så levende, og jeg nød hver en side i bogen. Både fordi karaktererne simpelthen er herlige, men også fordi den handler om alt det, der lurer under overfladen, uden man måske helt selv er klar over det.

Derfor er den på top ti-listen: Bogen indeholder så meget mere end en søde romance og skrevet i et sprog, der gør det enormt let at forestille sig både karakterer og steder. Og så giver den mulighed for at fælde en tåre eller to.

Du kan lide bogen, hvis:

 • Du kan lide bøger med psykisk sygdom som tema
 • Du har læst og kunne lide bøger som “My Heart and Other Black Holes”, “Everything, Everything# eller “All the Bright Places”
 • Du er til letlæselige sommerbøger

Læs mere om When We Collided ved at klikke her.

Meter i sekundet af Stine Pilgaard

Jeg lyttede faktisk til Meter i sekundet, da jeg havde en togtur frem og tilbage til Købehavn tilbage i august. Og det er jeg glad for.Meter i sekundet Bogen foregår på en højskole og kender man mig lidt, så ved man, at jeg har et hjerte der banker for højskolerne. Bogen foregår i den lille, lukkede højskoleboble, men hovedpersonen arbejder ikke på højskolen – hun er kærester med en, der gør. Og det er sjovt at få den side af historien. Bogen er fyldt med antihøjskolesange, som bliver sunget i lydbogen, og det er helt perfekt. Jeg var underholdt hele vejen igennem, selvom den faktisk også tager fat i mere alvorlige sider af livet.

Derfor er den på top ti-listen: Bogen er ekstremt velskrevet med finurlige sætninger og sjove ord, ligesom den helt generelt fik mig til at trække en del på smilebåndet. Og så møder hovedpersonen Anders Agger flere gange, og det er for fedt.

Du kan lide bogen, hvis:

 • Du kan lide nære historier om små miljøer
 • Du er glad for tør humor med et tvist af sarkasme på godt gammelt jysk (bogstaveligt talt)
 • Er til bøger som “Tour de Chambre” og Line Knutzons forfatterskab

Du kan læse mere om Meter i sekundet ved at klikke her eller læse hele min anmeldelse her.

Heartstopper volume one af Alice Oseman

Heartstopper: Volume One (Heartstopper, #1)

Jeg læser ikke vildt mange grafiske noveller, men jeg er helt fortabt i bøger med illustrationer. Da jeg så Heartstopper var jeg ikkei tvivl om, at jeg måtte læse den, for den har de fineste illustrationer, og desuden har jeg hørt rigtig meget godt om Alice Oseman generelt. Heartstopper er den fineste lille historie om uudforsket kærlighed skabt i den fineste sort/hvide streg. Jeg blev i hvert fald fanget af historien, som er hurtig at læse.

Derfor er bogen på top ti-listen: Den grafiske novelle har de flotteste, simple illustrationer og indeholder en noget anderledes kærlighedshistorie, end jeg er vant til. Og så ramte den bare noget i mig.

Du kan lige bogen, hvis:

 • Du er til grafiske noveller
 • Du er stor fan af LGBTQA+ litteratur
 • Du kan lide at få en lille smule sommerfugle i maven over, hvor fin verden nogengange er

Du kan læse mere om Heartstopper volume one ved at klikke her.

The Outsiders af S.E. Hinton

Dette var faktisk en genlæsning, men ikke desto mindre på min top ti fra 2020, for det er over ti år siden, jeg sidst læste den iThe Outsidersfolkeskolen. The Outsiders er ikke bare toppen i 2020, det er faktisk en af mine yndlingsbøger generelt. Det er det, fordi den er en helt fantastisk historie om en gruppe drenge, der har hinandens rygge og hjælper hinanden gennem svære tider. Historien er så smuk og skildrer samfundet helt perfekt, selvom den er 53 år gammel, og det synes jeg er grunden er fantastisk. Jeg elsker, når litteratur skrevet for over et halvt århundrede siden stadig er holdbart.

Ps. Jeg kan også stærkt anbefale filmen. Jeg kan bare ikke finde den nogen steder :-(((

Derfor er bogen på top ti-listen: Det er en tidløs klassiker med samfundskritiske temaer. Den er fin og sørgelig og skilder så godt, hvornår man i grunden er skyldig i noget.

Du kan lide bogen, hvis:

 • Du helt generelt elsker gode bøger (ja ja, det er jo min favoritbog sammen med Lord of the Flies)
 • Du kan lide bøger som “A Walk to Remember” og “Perks of Being a Wallflower”
 • Du kan lide at tænke over eksistentielle spørgsmål

Du kan læse mere om The Outsiders ved at klikke her.

Skyggebokser af Sara Maria Glanowski

Skyggebokser: Fortællinger fra kanten af New YorkSkyggebokser er en fantastisk spændende non-fiktions bog om skyggesiderne af USA skrevet af journalist Sara Maria Glanowski, der bor i New York. Jeg mødte hende i forbindelse med mit arbejde, hvor jeg skulle lave et indslag og artikler om hende, og hun var så spændende, at jeg bare måtte læse hendes bog. Hun fortæller tre personers vilde historie, og den giver et indblik i verdener, man ellers aldrig får adgang til. Jeg var fanget hele vejen igennem, fordi den er skrevet i et virkelig lækkert sprog og er delt op i de tre, kortere historier på cirka 100 sider hver. På den måde bliver historierne ikke trukket i langdrag, men er skåret helt ind til benet.

Derfor er bogen på top ti-listen: Bogen giver et unikt indblik i mørke verdener, er skrevet fænomentalt godt og sætter USA’s situation i et vildt perspektiv.

Du kan lide bogen, hvis:

 • Du er til non-fiktion om alvorlige, men spændende skæbner
 • Du har en interesse i USA og i særdeleshed New York
 • Du længes efter ny viden om snævre områder

Du kan læse mere om Skyggebokser ved at klikke her eller læse hele min anmeldelse her.

Roser og violer af Gry Kappel Jensen

2020 var virkelig året for dansk fantasy for mit vedkommende, og her måtte jeg også omkring Roser og violer. Den foregår på enRoser og violer (Rosenholm-trilogien #1)kostskole for elever med særlige egenskaber, og jeg skal være ærlig, at jeg frygtede en Harry Potter-kopi. Men det er det langt fra. Bogen tager afsæt i den nordiske mytologi, som jeg elsker. Der sker en masse vilde ting på skolen, og der er en underliggende mystik hele vejen igennem, som gør, at man MÅ læse den færdig for at få vished. Jeg var ikke 100 procent pjattet med dialogen, som føltes en smule påtaget og unaturlig til tider, men plottet var jeg helt vild med. Derfor ser jeg frem til at læse efterfølgeren Forglem mig ej i 2021.

Derfor er bogen på top ti-listen: Bogen har et nyt take på nordisk mytologi, som jeg er ret vild med. Desuden er jeg glad for, at den foregår på en kostskole, det giver den et ekstra lag.

Du kan lide bogen, hvis:

 • Du har en stor kærlighed til plot twists 
 • Du har en kærlighed til bøger i stil med Harry Potter (for selvom den ikke er en Potter kopi, har den samme stemning)
 • Du synes nordisk mytologi og overtro er fedt

Du kan læse mere om Roser og violer ved at klikke her.

BONUS-FAVORIT: Jeg løber af Anders Legarth Schmidt

Jeg løberJeg ved godt, at jeg skrev ti bedste bøger, men den her fortjener simpelthen også at være med på listen. Jeg knuselskede bogen om den fortabte far, der løber sorgen over at have mistet sin datter væk. Det er en kombineret fortælling om datterens sygdomsforløb og de oplevelser, han får med løb, som viser sig at være ret spændende. Det, der virkelig fanger mig ved bogen er skrivestilen og den meget råt for uforsødet måde, han gengiver en hård periode af sit liv. Og så har Anders Legarth Schmidt netop vundet en Cavling for sine fortællinger fra børne- og ungdomspsykiatrisk center i Glostrup i Politiken. Mega-møg-sejt og viser hans helt fantastiske evner til at fortælle og formidle følelser.

Derfor er bogen på top elleve-listen: Bogen går rent ind med sine rå beskrivelser af både sygdom og løb og lod tårerne få frit løb. Den er nemlig helt eminent skrevet.

Du kan lide bogen, hvis:

 • Du kan lide den fortællende stil i non-fiktion
 • Du nyder lækkert-opbyggede sætninger med fede formuleringer
 • Du er til tårepersere

Du kan læse mere om Jeg løber ved at klikke her eller læse hele min anmeldelse her.

 

Det var ti/elleve bøger fra 2020, som gjorde et stort indtryk på mig. Indtil videre har 2021 budt på stærke læseoplevelser, og det bliver allerede svært at finde en favorit, når jeg laver min optælling om et års tid. Som det ser ud nu kæmper Spektrum og Ravnenes hvisken om førstepladsen. Vi får se!

Indtil da. God læselyst!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *