ANMELDELSE: “Sparrow” af Sarah Moon

Sparrow

Titel: Sparrow

Udgivelse: 10. oktober 2017 af Arthur A. Levine Books

Forfatter: Sarah Moon

Genre: YA/Middle-grade

Min bedømmelse: ★★★★☆

INFO FRA GOODREADS

Sparrow has always had a difficult time making friends. She would always rather have stayed home on the weekends with her mother, an affluent IT Executive at a Brooklyn bank, reading, or watching the birds, than playing with other kids. And that’s made school a lonely experience for her. It’s made LIFE a lonely experience.

But when the one teacher who really understood her — Mrs. Wexler, the school librarian, a woman who let her eat her lunch in the library office rather than hide in a bathroom stall, a woman who shared her passion for novels and knew just the ones she’d love — is killed in a freak car accident, Sparrow’s world unravels and she’s found on the roof of her school in an apparent suicide attempt.

With the help of an insightful therapist, Sparrow finally reveals the truth of her inner life. And it’s here that she discovers an outlet in Rock & Roll music…

MIN BEDØMMELSE

Jeg fik øje på bogen “Sparrow” helt nede i den anden ende af butikken, og jeg måtte have den i mine hænder. Jeg tror faktisk, at “Sparrow” har den smukkeste forside, jeg nogensinde har set. Okay, jeg ejer mange bøger med meget smukke forsider, men den her er altså virkelig, virkelig smuk. Og så købte jeg den. Jeg vidste faktisk ikke rigtig, hvad den handlede om, eller om det overhovedet var noget for mig, men jeg kunne simpelthen ikke forlade den i butikken i Hamborg. Hvem ved, om jeg nogensinde havde fundet den igen.

Nå, men jeg læste altså også “Sparrow”, da jeg kom hjem, og den var rigtig, rigtig sød. Det viste sig, at bogen i virkeligheden handlede om en 14-årig pige ved navn Sparrow, som bliver fundet på taget af sin skole. Alle tror, at hun er ved at begå selvmord, men det er slet ikke det, hun var på taget for.

Man kommer helt ind i hovedet på Sparrow, som i virkeligheden bare føler sig helt forkert i de omgivelser, hun er tvunget til at være i. Hun har svært ved at være sammen med de andre på hendes alder, og der er hele tiden noget hun længes mere efter. At forlade hendes verden for en kort stund, men altså ikke slå sig selv ihjel, som de voksne tror. Grundet den uheldige situation på taget af skolen, bliver hun pålagt terapi en gang om ugen, som skal hjælpe hende på rette spor.

Tiden hos psykologen er helt klart noget af det, jeg nød aller mest ved bogen. Sparrow får mulighed for at tale ud. Om at være alene med sin mor, som har fået hende ved kunstig befrugtning, om at være alene i skolen og om, hvordan hun i et par år fik lov til at flyve et andet sted hen. Da hun går i femte klasse begynder hun nemlig at komme på skolebiblioteket hver frokostpause for at læse, og der får hun øjnene op for en ny verden. Bibliotekaren tager hende ind og giver hende både venskab og tryghed, men en forfærdelig ulykke sætter en stopper for det.

“I don’t want to leave. I don’t want to miss this. I don’t want to spend the last day hiding from the people who make my heart hurt with how much they give me.” 

Som nævnt er bogen delt op i tre dele, og hvor alt det med bibliotekaren foregår i første del af bogen, er det faktisk tredje del, der er min favorit. I sidste del af bogen lærer man nemlig for alvor Sparrow at kende, som den pige, hun også kan være. Der er nemlig en stor udvikling af hendes personlighed hele vejen igennem bogen, som jeg virkelig godt kan lide. Problemet er, at den slags bøger har en tendens til at gøre denne udvikling og overgang fra en fase til en anden for overdreven og på ingen måde virkelighedstro. Men, dette er bestemt ikke tilfældet i “Sparrow”. Jeg vil ikke spoile, hvad der sker i tredje del, da det er meget essentielt for bogens udvikling, men det hele virker så realistisk og det er jeg fan af.

Bogen er virkelig fin i hele sin form, og jeg nød virkelig historien. Det er ikke en bog, der går over i historien, men alligevel har den fået en plads i mit hjerte. Jeg endte med at give bogen fire stjerner, da den har sine mangler, men samtidig er en skøn, sød og rigtig fin bog. Den bliver “solgt” som en YA bog, hvilket jeg er lidt uenig i, da jeg mener, at det er en middle-grade bog med YA twist. Dermed ikke sagt, at ikke alle kan læse den og få noget ud af den, for det kan den. Uden tvivl.

★★★★☆

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *