ANMELDELSE: “The Julian Chapter” af R.J Palacio

The Julian Chapter (Wonder #1.5)Titel: The Julian Chapter

Udgivelse: 13. maj 2014 af Knopf Books

Forfatter: R.J Palacio

Genre: YA Childrens books

Serie: Wonder #1.5

Min bedømmelse: ★★★★★

INFO FRA GOODREADS

A brand new, exclusive chapter from the bestselling, award-winning, and critically acclaimed novel Wonder.

Over 1 million people have read Wonder and have fallen in love with Auggie Pullman, an ordinary boy with an extraordinary face. Now readers will have a chance to hear from the book’s most controversial character—Julian.

From the very first day Auggie and Julian met in the pages of the #1 New York Times bestseller Wonder, it was clear they were never going to be friends, with Julian treating Auggie like he had the plague. And while Wonder told Auggie’s story through six different viewpoints, Julian’s perspective was never shared. Readers could only guess what he was thinking.

Until now. The Julian Chapter will finally reveal the bully’s side of the story. Why is Julian so unkind to Auggie? And does he have a chance for redemption?

MIN BEDØMMELSE

Jeg læste “Wonder” for et par år siden på få timer, og jeg elskede virkelig hvert et ord. Det er vitterligt en af de mest livsbekræftende bøger, jeg nogensinde har læst, og jeg ved, at jeg skal læse den igen på et tidspunkt. I sidste uge så jeg filmatiseringen i biografen, og endnu engang var jeg blæst bagover af hvor smuk, rørende, trist og endnu engang livsbekræftende filmen også var. Den læner sig virkelig godt op af bogen, og den har virkelig fanget det essentielle. Jeg er overrasket over hvor godt det virkede at få de forskellige karakterers historier, ligesom i bogen. Men det virkede, og det var nødvendigt for filmens budskab. Men, en side blev ikke vist, og det var jeg ked af; nemlig Julians.

Derfor besluttede jeg mig for at gå hjem og læse “The Julian Chapter”, som J.R. Palacio skrev efter “Wonder”. Han er led, han behandler Auggie som skidt, men der er en historie til alting. Og ligeså måtte der altså være med Julian.

I filmen får man et kort indblik i hans liv, da han med sine forældre sidder hos Mr. Tuschman grundet de lede sedler, han har givet til August. Her ser man hans mor, som nok ville gå under termet “curling” mor i dag. Hun ser ikke Julian som den skyldige i nogen tilfælde, og hun gør alt for ham, men hun gør ham en bjørnetjeneste. Jeg havde brug for mere. Jeg havde brug for at vide præcis hvorfor Julian er, som han er. For der er altid en forklaring.

“But the good thing about life is that we can fix our mistakes sometimes. We learn from them. We get better.” 

Og det var der. Julian opfører sig helt forfærdeligt overfor Auggie, og han ved det godt selv. Det er i hvert fald, hvad han giver udtryk for, da man får lov til at komme ind i hans hoved.  Årsagen til, at han er sådan efter Auggie, er der flere forklaringer på. Den første er, at Julian siden han var helt lille har haft mareridt om fiktive karakterer som Voldemort, zombier, Darth Sidious og andre væsener med “anderledes” ansigter. Da han første gang ser Auggie, vender mareridtene tilbage. Man kan sådan set ikke bebrejde drengen noget, han er decideret bange. Vi har alle sammen prøvet at have uhyggelige drømme, og noget, der ikke er uhyggeligt i virkeligheden, kan pludselig blive meget uhyggeligt. Jeg synes faktisk, at det er rigtig synd for ham. Problemet er, at hans mor vælger at støtte op om hans “had” til August i stedet for at arbejde med hans mareridt.

“That’s the thing about being scared, though. You can’t control it.” 

Derudover har Julian altid været vant til at være den populære. Som kunne få folk til at grine, og som alle ville være sammen med. Med August inde i billedet har Jack Will pludselig vendt ham ryggen. Summer vil heller ikke være sammen med ham og alt er unormalt i Julians hoved. Og så begynder det hele. Mobningen, de forfærdelige sedler og rygtet om at man får en virus, hvis man rører ved August.

“Yo, Darth Hideous. You’re so ugly you should wear a mask every day! And: I h8 u, Freak! And the last one: I bet your mother wishes you’d never been born. You should do everybody a favor—and die. Of” 

Det helt store problem med Julian er, at han ikke fortyder det. Igennem hans kapitel bliver det samme ord ved med at poppe op igen og igen; remorse (altså at angre noget). Mr. Tuschman mener ikke, at Julian angrer sin opførsel, og derfor bliver han suspenderet fra skolen i to uger. Suspenderingen betyder, at hans forældre vil rykke ham til en ny privatskole, og Julian lærer absolut intet af sine handlinger. I stedet kommer han tilbage til skolen, og forstår ikke, hvad der er sket. Hans venner sidder pludselig sammen med Jack og August og Henry, hans bedste ven, vil ikke længere være sammen med ham. Det hele omhandler episoden, som foregår før Julians kapitel, hvor August og Jack bliver forfulgt af nogle 7. klassedrenge på deres naturfagslejr. Henry, Amos og Miles hjælper drengene, og et nyt venskab opbygges. Henry fortæller Julian, at Julian sikkert havde heppet på drengene fra 7. klasse, og slet ikke havde hjulpet. Og der går det op for ham. Er det virkelig det, hans venner tror om ham? At han er decideret ond?

Jeg er ret vild med den detalje, for Julian ser faktisk realiteten en lille smule i øjnene. Dog er han stadig vred på August, og han har endnu ikke opnået “remorse”.

Så kommer vi til min favoritdel. Den del, hvor Julian er i Paris for at besøge sin farmor, som er franskmand. Jeg vil ikke gå i dybden med, hvad der sker i Paris, men hans farmor fortæller Julian en forfærdelig historie fra hendes barndom. En historie, der forandrer alting. En historie, som giver Julian en følelse af anger. Fantastisk!

“One mistake does not define you.” 

Jeg er SÅ glad for, at vi når at opleve den del af Julian. At han i virkeligheden er en god dreng, som har følt sig overset, og som, når alt kommer til alt, har handlet som de fleste drenge på 11 år vil. Jeg blev så rørt, og jeg er nu kun endnu mere skuffet over, at “The Julian Chapter” ikke var en del af filmen. Jeg synes virkelig, at det havde været skønt at få rundet Julians historie af på en god måde, i stedet for at forlade biografen med en følelse af had mod den stakkels dreng. Og han gør virkelig nogle forfærdelige ting, der ikke kan undskyldes. Men farmorens historie og hans mailkorrespondance med deres lærer, Mr. Browne, i slutningen af hans kapitel gør forskellen. Det gør en verden til forskel.

Derfor får hans kapitel helt selvstændigt fem stjerner af mig. Den er så godt skrevet, og det fungerer bare så godt, at den er skrevet på børnenes niveau. Jeg beder alle om at læse hans kapitel, efter de har læst bogen eller set filmen. Giv Julian en chance. Selv hans mor rører ved fornuft til sidst. Så læs også bogen, hvis du er mor og gerne vil undgå at curle dine børn. Her er den perfekte opskrift på at gøre netop det. Gør det modsatte. please.

★★★★★

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *