En tanke om: Bookstagram

Jeg startede min bookstagram konto i juni 2014 under navnet @book.fever. I lidt over seks år har jeg postet billeder af bøger, merchandise og andet godt fra den litterære verden på verdens bedste (spørger du mig) sociale medie.

Hvis du ikke lige er bekendt med bookstagram, så er det sådan set bare et Instagram-fællesskab for bogorme, der flittigt deler boganbefalinger, læseoplevelser, nyindkøbte bogstakke, lækre bogmærker og andet merch samt giver mulighed for at gå i dialog med andre, der har lige så sindssygt (altså helt fantastisk) forhold til bøger. Alt det ligger under hashtagget #bookstagram, hvor der pt er lidt over to millioner billeder af bøger. Det er altså lækkert, ikke?

Mit første billede på bookstagram tilbage den 12. juni 2014.

Nå. Men jeg har altså været en del af det helt fantastiske fællesskab i mere end seks år, og der findes ikke noget bedre, mere støttende fællesskab, seriøst. Er man ked af det eller deler personlige ting, vælter det ind med søde kommentarer, hjerter og støtte i alle former. Har man totalt optur over en bog, er der helt sikkert andre, der har det på samme måde. Mangler man anbefalinger i en bestemt genre, så får du det med det vuns. Og det bedste af det hele er, at langt de fleste slet ikke kender hinanden i virkeligheden, men har et helt specielt bånd online.

Da jeg startede @book.fever var det lidt pinligt. Jeg sagde det hverken til mine venner eller familie og delte billederne i smug. Men lige så stille voksede profilen sig større. Jeg fik på et tidspunkt 100 nye følgere om dagen, og det var fuldstændig vanvittigt. Det betød selvfølgelig også, at både min familie og venner med tiden enten selv faldt over min konto eller fik det at vide af mig. Det, jeg elskede allermest ved tiden før offentliggørelsen, var, at jeg kunne være 100 procent mig selv og dele præcis dét, som jeg elskede allermest. Og jeg fik så fantastisk en respons på mit nørderi fra andre bogglade Instagrammere. Men jeg opdagede også, at både min familie og mine venner faktisk slet ikke syntes det var så mærkeligt. De fleste var virkelig positive og imponerede over den konto, jeg havde fået opbygget.

Sådan ser min bookstagram ud i dag.

Længe væltede det stadig ind med følgere, indtil Instagram opdaterede appen med deres lorte-algoritme. Den fik mig til at miste en del følgere og hvor jeg tidligere nemt høstede 500 likes, var jeg heldig, hvis jeg nåede over 100 likes. Selvom det ikke handler om likes og følgere, så er det en motivationsfaktor uden lige, og helt ærligt tog det lidt af gejsten fra mig. Sådan ved jeg, at rigtig mange andre bookstagrammere også har det.

I 2016 kontaktede det første forlag mig – det var Lovebooks. Siden har jeg anmeldt bøger for rigtig mange danske forlag og både danske og internationale forfattere. Det var ikke sket, hvis ikke jeg var på bookstagram. Og så havde jeg nok hellere ikke startet min blog tilbage i 2017.

I dag har jeg omkring 5000 følgere, og det betyder så meget for mig, at 5000 mennesker stadig har lyst til at følge mig og mine bøger. Jeg har haft travle uni- eller arbejdsperioder, hvor jeg ikke har været aktiv, men alligevel elsker jeg at hoppe ind i appen og scrolle gennem den litterære verden. Jeg lægger også gerne et billede op om dagen, men det handler ikke længere så meget om selve billederne. Det handler om forholdet til de andre søde læseheste. Om anbefalinger til nye bøger. Om kontakt til superseje forfattere, som jeg ser enormt meget op til. Om at være en del af noget større.

Men er det kun godt, Julie?

Nej, absolut ikke. Og ikke kun pga. færre likes og følgere. For selvom det er et skønt fællesskab, kan der hurtigt komme lidt præstationsangst og vanskelige forventninger at leve op til. Da jeg startede profilen i 2014 skulle jeg til at gå i 3.g på STX. Dengang føltes tiden knap, men jeg havde stadig en del tid til at læse. Da det hele tog rigtig fart i 2015/2016 havde jeg sabbatår og hyggede mig rigtig. Der læste jeg i hvert fald to bøger om ugen, måske tre. Siden 2017 har jeg først været fuldtidsstuderende i to år, siden i fuldtidsarbejde hos TV 2 Fyn i et år som praktikant og her i efteråret været optaget af min bachelor og en freelanceansættelse hos TV 2 Fyn. Derfor læser jeg slet ikke så mange bøger, som jeg gerne ville. Det kan derfor være svært at leve op til alle dem, der har læst 100 bøger i år og konstant har god tid til bookstagram.

Alligevel er det en fornøjelse at følge med alle dem, der har den tid – eller måske tager sig den tid. Og jeg elsker altså stadig bookstagram.

Hvad kan bookstagram?

  • Du er garanteret en god anbefaling til din næste bogoplevelse. Jeg faldet over SÅ mange bøger på via bookstagram, som er røget direkte på min TBR.
  • Der er masser af fede readalongs, hvor man kan læse bøger med andre. Julie fra Litfix læser tit gamle klassikere i en virtuel bogklub, hvor man læser et bestemt antal kapitler ad gangen. Det samme gør Sofie fra Sofiesbogverden. Og senest har der været en kæmpe readalong af Spektrum-serien af Nanna Foss, som har fået et reboot.
  • Masser af nørderi fra forskellige fandoms. Jeg kan falde helt i staver over fantastisk Harry Potter merchandise, og det samme gør sig sikkert gældende i andre fandoms.
  • Man kan have geniale snakke med andre bogorme og læseheste, der også er yderst begejstret over et stykke litteratur.
  • Der er et uendeligt antal boghashtags, som man kan rode rundt i. #bookstagrammer #shelfie #queerlit #bookhaul bare for at nævne et par stykker.
  • Jeg har fået kontakt til mange forlag og forfattere, som har gjort det endnu sjovere at være læser.
  • Der er så mange andre end dig, der elsker bøger.

Danske bookstagrammere, I skulle tage og følge:

Der findes virkelig, virkelig mange dygtige bookstagrammere i Danmark. Jeg har samlet et par, som jeg synes, I skal kaste et blik mod – og jeg tager gerne imod flere anbefalinger!

Bare klik på navnene, så bliver I ført til deres bookstagram.

Og der er altså mange, mage flere! Det her er bare nogle af dem, jeg holder af at følge med hos.

19-årige Julie var svært begejstret, da hun opdagede bookstagram, og 25-årige Julie elsker det stadig. Så selvom Instagram har fucked det hele lidt op med deres crap af en algoritme, så elsker jeg bookstagram af hele mit hjerte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *