“The reading habits tag”

Da jeg bevægede mig lidt rundt på Rikkes fantastiske blog, faldt jeg over et tag, nemlig “The Reading Habits Tag”, og tænkte at det ville være sjovt at prøve. Alle spørgsmålene handler om mine bog vaner, gode som dårlige. Du kan jo læse med, og se om du kan genkende dig selv i mine vaner 🙂

1. HAR DU ET BESTEMT STED TIL LÆSNING DERHJEMME?

Helt ærligt, stik mig en bog, og så læser jeg den, ligegyldigt hvor. Dog vil jeg sige, at jeg typisk læser i min seng. I min seng kan jeg skabe det hyggeligste lille læsehjørne med masser af puder, dyne og tæpper, og med sengebordet ved siden af, er der også plads til en kop te. Når jeg ynder at socialisere lidt med min familie en aften, tager jeg dog bogen med ind i sofaen, for der kan jeg også godt læse.

Om sommeren ELSKER jeg at læse udenfor. På med et par solbriller, en kold drik og en god bog, så kan jeg sidde i timevis og lade mig opsluge af et litterært univers. Desværre er jeg født med meget lidt pigment i kroppen, så jeg ender altid med de flotteste tanlines midt i hovedet, midt på armen eller andre smukke steder, da jeg sjældent flytter mig i de timer, jeg læser. Hvad man ikke gør for en god historie.

2. BOGMÆRKE ELLER ET RANDOM STYKKE PAPIR?

Ja, jeg ville jo elske, at sige at jeg altid bruger bogmærker. Jeg har tusindvis af bogmærker i forskellige størrelser, farver, former, mønstrer og typer. Jeg køber smukke magnetbogmærker og samler på Book Depositorys medsendte, når man købe en bog. Desuden udfolder jeg også mig selv kreativt med blæk og vandfarve og laver en helt masse bogmærker selv. Det jeg prøver at sige er, at jeg har rigtig, rigtig mange smukke bogmærker, men det ender ofte med at være en gammel bon på to liter mælk og et brød eller hjørnet af et ellers vigtigt papir, der agerer bogmærke. Judge all you want, men nogle gange har jeg bare ikke et bogmærke på mig.

 

3. KAN DU BARE STOPPE MED AT LÆSE, ELLER BLIVER DU NØDT TIL AT VENTE TIL ET NYT KAPITEL/DU HAR LÆST ET BESTEMT ANTAL SIDER?

Jeg er struktureret som person, og vil derfor altid bestræbe mig på at læse indtil jeg rammer et nyt kapitel. Det virker mest naturligt for mig, at åbne en bog ved et nyt kapitel. Dog kan ulemperne ved at afslutte ved et kapitel være, at man kan have glemt handlingen i det foregående kapitel, hvis der er gået lang tid siden man sidst åbnede bogen, og det vil ofte være lettere at komme tilbage i historien, hvis man går lige på og hårdt midt i et kapitel. Og problemet for mig er som regel også, at spændingen altid stiger lige inden et kapitel slutter, og jeg derfor bare må læse et mere, og et mere, og et mere og vupti, så er bogen læst færdigt, klokken er 05.33 og mit ur ringer om lige godt 1,5 time. Goodbye nattesøvn.

 

4. SPISER ELLER DRIKKER DU, NÅR DU LÆSER?

Ja, det gør jeg da. Det skal tænkes lidt, som at se en god film. Ville du nogensinde gå i biografen uden popcorn eller sodavand? Nej, tænkte det nok. Det er rigtig rart at have noget at nippe lidt til, mens man læser. Dog beh
øver det ikke at være usunde ting, og jeg akkompagnerer ofte min læsning med vindruer eller te. Te er jo næsten obligatorisk, når jeg læser. Eller laver noget som helst andet. Jeg elsker te.

5. MULTITASKING: MUSIK ELLER TV MENS DU LÆSER?

Jeg må indrømme, at multitasking er et af mine mange talenter. Hverken TV, musik eller radio forstyrrer mig det mindste når jeg læser, da jeg ikke har nogen problemer med at lukke det ude. Derfor har jeg heller ikke svært ved at læse blandt store menneskemænger, selvom de sagtens kan komme i kontakt med mig, hvis de prøver. Dog kan jeg IKKE læse med musik i høretelefoner, da det simpelthen bliver for koncentreret en lyd så, som jeg har svært ved at lukke ude.

 

6. EN BOG AD GANGEN ELLER FLERE PÅ SAMME TID?

Engang kunne jeg altid svare “en bog ad gangen”. Sådan er det ikke længere. Nu har jeg som oftest gang i flere bøger, og det fungerer egentlig fint for mig. Når jeg har gang i flere bøger, hænger det tit sammen med, at jeg både læser en fysisk bog og lytter til en lydbog. Lige nu læser jeg blandt andet “Chokolade til morgenmad”  af Pamela Moore og lytter til “Percy Jackson and the Battle of the Labyrinth” af Rick Riordan. Det fysiske eksemplar er på dansk og handler om en teenagepige og hendes vej gennem livet. Den anden er på engelsk, del af en større fantasyserie og handler om græsk mytologi. Altså to meget forskellige bøger, hvilket er rart at kunne skifte lidt imellem.

7. KUN LÆSE HJEMME ELLER ALLE STEDER?

Fysiske bøger læser jeg stort set kun hjemme. Jeg har sjældent en fysisk bog på mig, men da jeg er den heldige ejer af en Kindle, altså en e-bogslæser, læser jeg alligevel tit på farten, dog i form af e-bøger. Jeg kan godt blive lidt utålmodig af at vente, og derfor hiver jeg tit min Kindle frem i offentligheden. Desuden har jeg rig mulighed for at lytte til lydbøger på mit arbejde, hvilket jeg derfor gør næsten hver dag. En god måde at få tiden til at gå, hvilket jeg faktisk har skrevet lidt om. Dog er der ingen tvivl om, at jeg klart fordyber mig bedst, hvis jeg læser, når jeg er hjemme.

 

8. HØJTLÆSNING ELLER STILLE LÆSNING I DIT HOVED?

Jeg læser altid inde i mit hoved. De eneste gange jeg læser højt, er hvis jeg læser noget for mine søskende, hvilket selvfølgelig også er rigtig hyggeligt. Når jeg er alene, ser jeg ikke nogen grund til at læse højt.

 

9. LÆSER DU FORUD ELLER SPRINGER SIDER OVER?

Nej, det gør jeg aldrig! Hvilken forfærdelig bogorm ville jeg ikke være så? Jeg ser ikke noget formål i, at læse forud. Al spændingen ved en bog ville forsvinde så?

10. KNÆKKE RYGGEN ELLER BEHOLDE BØGERNE SOM NYE?

Begge dele, tænker jeg. Selvfølgelig vil jeg gerne have, at mine bøger bliver holdt i en god stand og ser pæne ud på reolen, men der er også noget hyggeligt ved en bog, som ser brugt ud. Det betyder jo blot, at historien har været elsket et antal gange. Mine Harry Potter bøger ser eksempelvis ikke så pæne ud længere, men de er heller ikke kun blevet læst en enkelt gang. Dog er der ikke noget der kan pisse mig mere af (i forhold til bøger i hvert fald), end hvis jeg har lånt en bog ud, og får den tilbage med en knækket ryg og foldede sider. Jeg er stadig lidt sur på en tidligere veninde (bemærk tidligere (ikke derfor dog), men tidligere), som lånte min Twilight bog tilbage i 2008 eller noget i den stil. Dengang hvor Twilight var det helt store. Jeg skammer mig ikke, der var altså mange med på den bølge! Nå, men efter at have haft den hos hende i lang tid, afleverede hun den tilbage. Jeg var i tvivl om det overhovedet var min bog. Titlen, som stod med sølv bogstaver, var halvt skallet af, så der nu bare stod “Twil” og ovenpå det røde æble var en rund ring af stearin. STEARIN. Hvorfor har hun overhovedet haft et bloklys til at stå på min bog? Hvem gør sådan noget? Så de må godt se halvbrugte ud, men altså ikke ødelagte. Rest in peace, gamle Twilight bog.

 

11. SKRIVER DU I DINE BØGER?

Jeg har kun skrevet i en bog én gang, og det er i “My Sister’s Keeper” af Jodi Picoult, som jeg baserede min SRP opgave i 3.g på. Jeg skrev og overstregede som en tosse, så jeg kunne finde rundt i mine noter. Ellers vil jeg nok aldrig gøre det. Jeg synes det er lidt hyggeligt, men så igen, vil jeg gerne have at bogen er pæn.

 

Det har været sjovt at svare på disse spørgsmål, og hvis i har lyst til at svare på spørgsmål omkring jeres læsevaner, så må i hellere end gerne prøve på jeres egen blog!

One thought on ““The reading habits tag”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *